Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Упозорење: ЗАУСТАВИМО ДАЉЕ ШИРЕЊЕ АМБРОЗИЈЕ

Упозорење: ЗАУСТАВИМО ДАЉЕ ШИРЕЊЕ АМБРОЗИЈЕ
Датум објаве: 19.07.2016 14:35 | Аутор: Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове

Испис Штампај страницу


Амброзија - Амбросиа артемисиифолиа Л. је коровска једногодишња, али и инвазивна биљна врста, која осим негативног утицаја на биодиверзитет има и негативне последице по људско здравље. Процјењује се да изазива више од половине свих поленских алергија. 

Ова врло прилагодљива и отпорна биљка, на подручју Црне Горе углавном се јавља дуж саобраћајница (путева и пруге), на деградираним мјестима у оквиру урбанизованих подручја на којима је биљни покривач готово у потпуности уништен. Рјеђе се јавља као коров у усјевима, иако у неким земљама ближег окружења представља велику опасност за пољопривреду.

Министарство пољопривреде и руралног развоја - Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове - Сектор за фитосанитарне послове у оквиру Програма фитосанитарних мјера за 2016. годину („Сл. лист ЦГ“, бр. 21/16) спроводи мониторинг амброзије. 

Мониторинг обухвата обилазак терена, картирање популација, припремање извјештаја и алармирање надлежних служби или власника приватних посједа на којима је врста забиљежена, као и едукацију о амброзији и организовање акција сузбијања.Циљ мониторинга је утврђивања распрострањености и праћења животног циклуса ове врсрте, ради правовременог спровођења мјера сузбијања.

Током спроведеног трогодишњег мониторинга, од 2013. године, закључено је да се ареал ове врсте јако брзо шири и да је примјена фитосанитарних мјера неопходна. 

Министарство пољопривреде и руралног развоја – Фитосанитарна управа је донијело Правилник о фитосанитарним мјерама за сузбијање и уништавање коровске биљке амброзија – Амбросиа артемисиифолиа Л. ("Сл. лист ЦГ“, број 55/2013). Правилником су прописане фитосанитарне мјере за сузбијање и уништавање амброзије у току вегетационе сезоне, до почетка фенолошке фазе цвјетања и утврђени субјекти који спроводе прописане фитосанитарне мјере:

 власници непокретности пољопривредног обрадивог и необрадивог земљишта, шума, ловишта;
 власници и корисници грађевинског земљишта;
 правна лица која управљају водотоцима, јавним путевима, жељезничким пругама, националним парковима и зеленим   површинама.

Сви држаоци биља су дужни у складу са Законом о здравственој заштити биља („Сл. лист РЦГ“, бр. 28/06 и „Сл. лист ЦГ”, бр. 28/11), да предузму прописане фитосанитарне мјере у циљу уништавања и спречавања ширења ове врсте.

Основне мјере уништавања и контроле ширења амброзије су механичке и хемијске мјере. Механичко уклањање чупањем биљке из коријена је најефикаснија и еколошки најбезбједнија мјера. Она се мора обавити прије цвјетања (како би се спријечило стварарање и ослобађање полена), а код заосталих јединки и прије формирања сјемена (како би се спријечило расијавање и ширење). Овај начин сузбијања је временски захтјеван и изискује много радне снаге. Особе које сузбијају амброзију на овај начин морају заштитити дисајне огране и кожу. 

Кошење је други начин механичког уклањања. Обавља се на висини до 5цм, јер уколико се покоси на већој висини амброзија се лако регенерише, па може за 20-ак дана да поново цвјета.

Хемијска борба подразумјева примјену хербицида (средстава за заштиту биља која се користе за сузбијање корова). Ово је веома ефикасна мјера борбе, али која негативно утиче на околни живи свијет и земљиште. Код избора хербицида мора се водити рачуна о мјесту гдје се сузбијање врши. Уколико се сузбијање врши на пољопривредној површини треба користити селективне хербициде, а на непољопровредним површинама могу се користити тотални хербициди. Код примјене хербицида неопходно је придржавати се прописаних упутстава како не би дошло до тровања људи и животиња и прекомјерног загађења животне средине. 

Мониторинг током 2016-те године

Овогодишњи мониторинг је започет обиласком локалитета на којима је вршено сузбијање амброзије током протекле вегетацијске сезоне. На подручју Зете и Вирпазара, број јединики је знатно редукован, док је популација у Рисанском заливу у потпуности сузбијена. Услед кошења, број јединки непосредно уз пут кроз Мрчево поље је сведен на неколицину, међутим, популација која је ранијих година забиљежена у ограђеном приватном посједу, тачно наспарам Лук Оил пумпе је и даље бројна, иако сруктура биљне заједнице почиње да се мијења и број јединки амборзије постепено опада, а Цицхориум интyбус, Паспалум дилататум, Диттрицхиа висцоса итд. расте. 

Уз магистрални пут Подгорица-Цетиње, у непосредној близини скретања за Ријеку Црнојевића, забиљежен је пораст броја и бујности јединки амброзије. Неке од њих су већ оформиле цвјетоносне главице, тако да се сузбијање мора што прије урадити. 

Ове године амброзија је почела раније да цвјета, па се алармирају Путеви Црне Горе да у што краћем периоду организују мјере сузбијања ове врсте не само уз пут Подгорица -Цетиње, већ и Подгорица-Никшић-Требиње и Подгорица-Колашин-Мојковац-Бијело Поље. 

У предходном периоду је обављена едукације радника Жељезничке инфраструктуре ЦГ и том приликом је осим мониторинга обављено и механичко уклањање ове врсте уз пругу. 

На територији Општине Даниловград амброзија је осим уз путеве, пругу и обалу Зете забиљежена и на обрадивим површинама.