Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Обавјештење: Потребно хитно третирање против муве маслине

Датум објаве: 18.07.2016 08:44 | Аутор: Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове

Испис Штампај страницу


Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Министарства пољопривреде обавјештава произвођаче маслина да је због повећаног присуства муве маслине потребно што прије извршити третирање стабала маслина.

Прегледом постављених клопки утврђено је присуство муве маслине на свим производним локалитетима. Висок проценат инфестације у овом периоду указује на то да штете од муве маслине ове године могу бити изузетно високе. Томе доприносе и временски услови који погодују развићу муве.

Препорука маслинарима је да изврше хемијско третирање неким од препарата на бази Диметоата (Перфектион или Системин) у концентрацији од 0,1 до 0,15 % (односно 10 до 15 мл у 10 л воде). Маслинари који имају могућност набавке Буминала не требају прскати цијела стабла него само дио крошње, и то са јужне стране. Буминал се користи у концентрацији 1% односно на 10 л припремљеног раствора додаје се 100 мл Буминала.

Такође, подсјећамо проиозвођаче да средства за заштиту треба користити у складу са правилима добре пољопривредне праксе за заштиту биља.