Manja slova Veća slova RSS
>

Obavještenje: Potrebno hitno tretiranje protiv muve masline

Datum objave: 18.07.2016 08:44 | Autor: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Ispis Štampaj stranicu


Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede obavještava proizvođače maslina da je zbog povećanog prisustva muve masline potrebno što prije izvršiti tretiranje stabala maslina.

Pregledom postavljenih klopki utvrđeno je prisustvo muve masline na svim proizvodnim lokalitetima. Visok procenat infestacije u ovom periodu ukazuje na to da štete od muve masline ove godine mogu biti izuzetno visoke. Tome doprinose i vremenski uslovi koji pogoduju razviću muve.

Preporuka maslinarima je da izvrše hemijsko tretiranje nekim od preparata na bazi Dimetoata (Perfektion ili Sistemin) u koncentraciji od 0,1 do 0,15 % (odnosno 10 do 15 ml u 10 l vode). Maslinari koji imaju mogućnost nabavke Buminala ne trebaju prskati cijela stabla nego samo dio krošnje, i to sa južne strane. Buminal se koristi u koncentraciji 1% odnosno na 10 l pripremljenog rastvora dodaje se 100 ml Buminala.

Takođe, podsjećamo proiozvođače da sredstva za zaštitu treba koristiti u skladu sa pravilima dobre poljoprivredne prakse za zaštitu bilja.