Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ИЗВЈЕШТАЈ: Одржана обука за препознавање и уклањање амброзије са представницима Жељезничке инфраструктуре

Датум објаве: 30.06.2016 14:42 | Аутор: Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове

Испис Штампај страницу


На састанку одржаном 17.06.2016. године са представницима Жељезничке инфраструктуре један од закључака био је низак ниво знања о коровској врсти амброзији. Тада је договорено да се 21.06.2016. обави прва обука за препознавање и уклањање амброзије, којој ће присуствовати шефови подручних станица Жељезничке инфраструктуре. 

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове – Фитосанитарни сектор у оквиру Програма фитоснитарних мјера за 2016.годину кроз програм мониторинга коровске биљке амброзија у сарадњи са стручним сарадником на програму др Данијела Стешевић, организовала је обуку.

Обуци су присуствовали шефови подручних станица Жељезничке инфраструктуре: Жарко Ракочевић- шеф пружне дионице Подгорица л, Радојица Булатовић- замјеник шефа ПД Подгорица ИИ; Веселин Мијовић, замјеник шефа ПД Бар и Тамара Тодоровић- стручни сарадник за заштиту животне средине Жељезничке инфраструктуре. 

Обука је имала форму теренског рада, обиласком пруге на потезу Главна станица- надвожњак на Конику и Главна станица- надвожњак на Тушком путу и том приликом учесници су се упознали са морфолошким особинама амброзије и важним маркерима по којима се ова врста поуздано разликује од њој сличних. Упоредо је урађена и демонстрација сузбијања и спроведене мјере сузбијање на наведеним локацијама. У овој акцији су уклоњене готово све јединке амброзије на поменутој локацији. 

Полазници обуке су се обавезали да ће приликом обиласка пруге у наредном периоду укључити сво расположиво особље које ће вршити сузбијање амброзије, које је уједно и еколошки најприхватљивије, јер не оставља штетне последице по околину, као и да ће извјештавати о тачним локалитетима на којима врсту примијете и дати оквирну процјену бројности популације.

У наредном периоду ће бити обављен исти тип обуке за раднике осталих подручних јединица, који нису могли присуствовати обуци у Подгорици.