Manja slova Veća slova RSS
>

IZVJEŠTAJ: Održana obuka za prepoznavanje i uklanjanje ambrozije sa predstavnicima Željezničke infrastrukture

Datum objave: 30.06.2016 14:42 | Autor: Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Ispis Štampaj stranicu


Na sastanku održanom 17.06.2016. godine sa predstavnicima Željezničke infrastrukture jedan od zaključaka bio je nizak nivo znanja o korovskoj vrsti ambroziji. Tada je dogovoreno da se 21.06.2016. obavi prva obuka za prepoznavanje i uklanjanje ambrozije, kojoj će prisustvovati šefovi područnih stanica Željezničke infrastrukture. 

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove – Fitosanitarni sektor u okviru Programa fitosnitarnih mjera za 2016.godinu kroz program monitoringa korovske biljke ambrozija u saradnji sa stručnim saradnikom na programu dr Danijela Stešević, organizovala je obuku.

Obuci su prisustvovali šefovi područnih stanica Željezničke infrastrukture: Žarko Rakočević- šef pružne dionice Podgorica l, Radojica Bulatović- zamjenik šefa PD Podgorica II; Veselin Mijović, zamjenik šefa PD Bar i Tamara Todorović- stručni saradnik za zaštitu životne sredine Željezničke infrastrukture. 

Obuka je imala formu terenskog rada, obilaskom pruge na potezu Glavna stanica- nadvožnjak na Koniku i Glavna stanica- nadvožnjak na Tuškom putu i tom prilikom učesnici su se upoznali sa morfološkim osobinama ambrozije i važnim markerima po kojima se ova vrsta pouzdano razlikuje od njoj sličnih. Uporedo je urađena i demonstracija suzbijanja i sprovedene mjere suzbijanje na navedenim lokacijama. U ovoj akciji su uklonjene gotovo sve jedinke ambrozije na pomenutoj lokaciji. 

Polaznici obuke su se obavezali da će prilikom obilaska pruge u narednom periodu uključiti svo raspoloživo osoblje koje će vršiti suzbijanje ambrozije, koje je ujedno i ekološki najprihvatljivije, jer ne ostavlja štetne posledice po okolinu, kao i da će izvještavati o tačnim lokalitetima na kojima vrstu primijete i dati okvirnu procjenu brojnosti populacije.

U narednom periodu će biti obavljen isti tip obuke za radnike ostalih područnih jedinica, koji nisu mogli prisustvovati obuci u Podgorici.