Manja slova Veća slova RSSVijesti

26.07.2016.

OBAVJEŠTENJE: Ukidanje web stranica Fitosanitarne i Veterinarske uprave

Obavještavamo sve korisnike web stranica Fitosanitarne uprave (http://www.fito.gov.me/uprava) i Veterinarske uprave (http://www.vet.uprava.gov.me/uprava) da su navedene web stranice u postupku ukidanja i da sve informacije vezano za poslove iz ove dvije oblasti mogu naći na web sajtu Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove http://www.vet.uprava.gov.me/uprava.

19.07.2016.

Upozorenje: ZAUSTAVIMO DALJE ŠIRENJE AMBROZIJE

Upozorenje: ZAUSTAVIMO DALJE ŠIRENJE AMBROZIJE

Ambrozija - Ambrosia artemisiifolia L. je korovska jednogodišnja, ali i invazivna biljna vrsta, koja osim negativnog uticaja na biodiverzitet ima i negativne posledice po ljudsko zdravlje. Procjenjuje se da izaziva više od polovine svih polenskih alergija.

18.07.2016.

Obavještenje: Potrebno hitno tretiranje protiv muve masline

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede obavještava proizvođače maslina da je zbog povećanog prisustva muve masline potrebno što prije izvršiti tretiranje stabala maslina.

15.07.2016.

Najava: TAIEX radionica o fitosanitarnim mjerama protiv fitopatogene bakterije Xylella fastidiosa

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u saradnji sa TAIEX programom Evropske komisije organizovaće 21. i 22. jula 2016. godine u Hotelu „City“, radionicu o fitosanitarnim mjerama protiv fitopatogene bakterije Xylella fastidiosa.

30.06.2016.

IZVJEŠTAJ: Održana obuka za prepoznavanje i uklanjanje ambrozije sa predstavnicima Željezničke infrastrukture

Na sastanku održanom 17.06.2016. godine sa predstavnicima Željezničke infrastrukture jedan od zaključaka bio je nizak nivo znanja o korovskoj vrsti ambroziji. Tada je dogovoreno da se 21. 06.2016. obavi prva obuka za prepoznavanje i uklanjanje ambrozije, kojoj će prisustvovati šefovi područnih stanica Željezničke infrastrukture.

30.06.2016.

OBAVJEŠTENJE: Realizacija Hitnih fitosanitarnih mjera - Anoplophora glabripennis

OBAVJEŠTENJE: Realizacija Hitnih fitosanitarnih mjera - Anoplophora glabripennis

U okviru Programa fitosanitarnih mjera za 2016. godinu Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, realizuje hitne fitosanitarne mjere za štetnog organizma Anoplophora glabripennis.

30.06.2016.

NAJAVA: TAIEX radionica o službenim kontrolama rezidua pesticida

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u saradnji sa TAIEX programom Evropske komisije organizovaće, 04. i 05. jula 2016. godine u hotelu „Aurel“, radionicu o službenim kontrolama rezidua pesticida.

29.06.2016.

IZVJEŠTAJ: Održan sastanak u Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore na temu – uništavanje ambrozije

IZVJEŠTAJ: Održan sastanak u Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore na temu – uništavanje ambrozije

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja - Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove - Sektor za fitosanitarne poslove u okviru Programa fitosanitarnih mjera za 2016. godinu („Sl. list CG“, br. 21/16) sprovodi i Monitoring korovske biljke Ambrosia artemisifolia L. (spp).

29.06.2016.

IZVJEŠTAJ: Studijska posjeta Grčkoj

IZVJEŠTAJ: Studijska posjeta Grčkoj

U okviru IPA Projekta „Razvoj bezbjednosti hrane i fitosanitarnih službi u Crnoj Gori“, predstavnici MPRR – Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Uprave za inspekcijske poslove iz Crne Gore, u periodu od 16. do 20. maja 2016. godine, boravili su u studijskoj posjeti Grčkoj. Tom prilikom su održani radni sastanci sa predstavnicima Fitosanitarnog Sektora Ministarstva Ruralnog Razvoja i Hrane Grčke i stručnjacima Benaki Fitopatološkog Instituta u Kifisiji, kao i sa savjetnicima i fitosanitarnim inspektorima značajnih poljoprivrednih regiona - Vravrona i Argolis.

24.06.2016.

IZVJEŠTAJ: TAIEX radionica o implementaciji EU legslative sadnog materjala voća

IZVJEŠTAJ: TAIEX radionica o implementaciji EU legslative sadnog materjala voća

U organizaciji MPRR – Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, a uz podršku TAIEX-a, 20. i 21. juna 2016. godine u Podgorici, održana je obuka na temu: implementacija EU legislative u oblasti sadnog materijala voća (TAIEX Workshop onImplementation of Legislation for Fruit Plant Propagating Material).